Az üzleti terv elkészítéséről általában..

#üzletiterv #businessplan

Manapság az üzleti terv készítése hasonlít a focihoz abban az értelemben, hogy sokan állítják
értenek hozzá. A tapasztalat és a gyakorlat alapján azonban az igazság inkább az, hogy megalapozott üzleti tervet már kevesen tudnak készíteni, még kevesebb azon személyek száma, akik megvalósítani is képesek.

 

Érdemes előre tisztázni, hogy az üzleti tervek különbözőek lehetnek annak függvényében, hogy kinek és milyen célra készülnek. Rendszerint az eltérés a tervek felépítésben található, mert az egyes fejezetekben máshová helyeződik a hangsúly. Más tartalmú dokumentumot készítünk, ha saját magunknak készítjük az üzleti tervet és más az anyag mélysége, ha külső szereplő számára készül.

 

Külső szereplő számára készült üzleti tervben sokkal több pénzügyi számítást kell elvégeznünk és szerepeltetnünk, hiszen ebben az esetben az üzleti tervnek be kell mutatnia a másik fel számára, hogy mennyi (külső)forrásra van szükségünk. A külső forrást milyen időtávra kérjük, mekkora kamat megfizetése mellett fizetjük vissza a külső forrást. Amennyiben tőkéstársat tervezünk bevonni, akkor a kérdés az, hogy éves szinten mekkora hozamot fog termelni számára a közös vállalkozás. Abban az esetben, ha saját célra készül az üzleti terv, akkor is legalább két nagy csoportba sorolhatjuk a terveket. Egyrészről megkülönböztethetjük azt a típust, amit akkor készítünk, ha most szeretnénk vállalkozást kezdeni. Divatos szóval indítunk egy (remélhetőleg) start-up céget. Másrészről egy működő vállalkozásunk új fejlesztéséhez, beruházáshoz egy másik típusú tervet kell készítenünk. Utóbbi esetben a beruházás jellegétől függően az üzleti terv készítés célja elsősorban az, hogy objektív számokkal alátámassza, hogy megéri, vagy nem éri meg az új beruházást megvalósítani. Induló vállalkozás esetén pedig végig kell azt is gondolni, hogy milyen formában célszerű elindítani a vállalkozásunkat, hogy a beruházást megérje megvalósítani. Ebben az esetben az is kérdés, hogy induló vállalkozásunknak milyen adózási formát válasszunk, már ha van választási lehetőségünk a hatályos jogszabályok alapján.